17 Aralık 2008 Çarşamba

Yüzüklerin Efendisi Hikayesi (J.R.R.TOLKIEN'in Dünyası)


Yüzüklerin Efendisi ( Lord of the Rings ) filminin hayatımıza girmesine neden olan hiç kuşkusuz Tolkien'dir. Yazar hakkında genel bilgileri her yerde bulabilirsiniz. Tolkien'in Yüzüklerin Efendisi'ni oluşturma sürecine kısa bir yolculuk yapcağız sizinle...

Elflerin Dilleri

1. Dünya Savaşı dünyada bir çok şeyi değiştirdi ve alt üst etti. İnsanları her yönden etkiledi ve girmediği delik don kalmadı. Yazarımız da 1. Dünya Savaşında görev alıyor ve bu görev sırasında Orta Dünya'da yaşayacak olan Elf'leri kafasında oluşturmaya başlıyor. Yazar gerçek dünyadan apayrı bir dünya hayal ediyor kendi dünyasında... Elflerin dilleri olan Qenya dilini üretmeye başlıyor ve bu dilin söylenenlere göre tamamen farklı bir dil yapısı içinde olduğudur. Kelimeler başka ve hiç bir şey başka bir dilden esinlenerek yapılmamış. Yazarın kendisi İngilizce, Almanca ve Fince biliyor.

Tek Başına Değil

Tolkien bu eserde büyük bir paya sahip olsada tam anlamıyla sıfırdan kendinin ürettiğini söylemek doğru olmaz. Arkadaşarı ve öğrencileri ile yapılan toplantılar ve bu toplantılarda anlatılan eski dilde masallar Yüzüklerin Efendisi'nin oluşmasında büyük bir katkı sağlamaştır. Aslında bizim senaristlerimiz ve bazı genç arkadaşlarımızında böyle bir uygulama yapması Türk Sineması içinde büyük bir katkı olur.

İlk Eser "The Hobbit"

Yüzüklerin Efendisi'nden önce The Hobbit adlı kitabını yayınlıyor 1937 senesinde. Eser içinde ki karakter zenginliğiyle bize o yıllarda yeni karakterler hediye ediyor ve diğer çizgi film, film ve kitaplarda tanıştığımız sivri şapkalı, elinde asası, beyaz sakallı ve cübbeli sihirbaz karakterini bize Gandalf ile bütün dünyaya armağan ediyor.

Yılmamanın Armağını

The Hobbit'in sanıldığı gibi o dönemde pekte tutulduğunu söylemek zor çünkü o dönemde eski dil profesöründen basit bir "masal" çıkması onu yoğun eleştirilere maruz bırakıyor. Bu kötülemeleri dinlemiyor ve örnek bir davranışla kendi yoluna devam ediyor. Ve "The Lord of the Rings" gibi dünya edebiyatının sayılı örneklerinden birini bize armağan ediyor. The Hobbit ile The Lord of the Rings, birbirine benzetilsede ikisi arasında ki farkı kitapları okuyarak anlayabilirsiniz.

40 Yıl

Tolkien bize bu eseri yazmak için büyük uğraşlar verdi ve her şey hemen olmadı. İşinden yılmama gibi bir davranıştan sonra bize ikinci büyük bir ders veriyor ve gerçek bir eser üretmenin o kadar kolay olmayacağını, sabrın burda altın kadar değerli olduğunu öğretiyor. Aslında Yüzüklerin Efendisi'nin bu haline gelmesi yaklaşık 40 yıl ya da daha uzun bir süre alıyor.

Silmarillion

Ölümünden sonra yayınlanan Silmarillion kitabında Orta Dünya'nın (Middle Earth) bize bin yıllık tarihini anlatıyor. Silmarillion'da sanki başka bir dünya varmış ve bize onun gerçek tarihini anlatıyormuş hissine kapılabilirsiniz.

Tolkien bize hayatının eserini yazmış ve kendisine kafasının içinde farklı bir dünya oluşturmuş. Burdan anlayacağımız bir sanat eserinin ne olursa olsun kolay üretilemeyeceği ve bizimde Tolkien'in hayatından dersler çıkarmamız gerektiğidir. Yazar olmanın o kadar basit olmadığını ve bu yolda bizim en önemli silahlarımızın sabır ve asla yılmamak olduğunu öğreniyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder