16 Aralık 2008 Salı

Türk Dizileri ve Biz (Karmaşık Hikaye)


Türk dizilerine baktığımızda hepsi birbirine benzeyen hikayeler ve konuşmalara varan benzerlikler görürüz. Bu da biz seyircilere yapılan en büyük haksızlık ve kandırmaca... Eğer bir dizi tutulursa hemen onun benzerlerini TV'lerde görmeye başlarız. Bu bir tek TV'de değil sanal alemde de öyle sanırım.

Aşk dizilerinin bolluğundan tutun, komedi dizilerinin hep aynı durumları işlemesine kadar varır. Sitcom tarzı diziler bizde ne yazık ki Avrupa Yakası dışında birbirlerine çok benziyor. Bazen Avrupa Yakası'nda da benzer konular olsada işleniş tarzı farklı olduğu için bunu bize pek hissettirmiyor. Ne yaptığınız değil nasıl yaptığınız önemlidir.

Komedi dizilerimizde bir kahramanımız mutlaka hafızasını yitirir, geçmişe dönülür, nedense cebinde olması gereken parayı bir yere koyar ve birileri onu karıştırarak alır, sonuçta hep aynı kişi onu yakalar vs. Yalancı Romantik dizisinde baş karakerimizin eşi onun hep romantik olmasını ister ve karakter eşini önce üzer sonra sevindirir ve köfteyi yer. Benim Annem Bir Melektir'de ise hep gelin kaynana arasında ki olaylar klasik bir şekilde işlenir ve olaylar hep aynı noktada birleşir.

Avrupa Yakası'nda olmayan şey işe yukarıda ki diziler gibi iki karakterin arasında ki olaylara kurulu olamayn bir hikaye yapısıdır. Basit karakterler karmışık bir hikaye yapısıdır.

Avrupa Yakası'ndan bir örnek vermek gerekirse, Burhan Sacit'e yakalanmamak için kılık değiştirerek iş yerine gider ve o bölümde küçük bir bebek vardır. Bu bebekle Kubilay arasında müthiş bir sevgi doğar ve Kubilay bebeği oyuncaklara boğar. Sacit ise Burhan'ın Tokat'ta değilde İstanbul'da olmasından şüphelenerek Makbule'yi muhallebicide ki arkadaşlarına emanet eder. Bu arada ise Cem, Gaffur'un sakarlığıyla sakatlanır ve hasta halinden pek memnun olmayan ev ahalisi onun eline dürbün verir ve giderler. Sonra Cem dürbünle bakarken iş yerini görür ve iş yerine dürdünle bakmaya devam eder. Burhan bu arada Tanrıverdi ile kavgalıdır. Burhan'ın Tanrıverdi'nin çalıştığı yere silah tutup eteş etmesi Cem'i korkutur. Sonra orada Makbule'nin gizlice Burhan'ı görmeye geldiğini görürüz. Aslı eve gelir ve Cem her şeyi ona anlatır. Burhan eve kılık değiştirmiş halde gelir ve bu arada kapı bozuktur. Aralarında Burhan ile karşısındakilerin başka konular hakkında ki ve herkesin kendi konusundan bahsettiğini zannetiği konuşmalar geçer. Sonra makbule gelir ve cebindeki oyuncak tabancayla Makbule'ye ateş eder. Her şey anlaşılır.

Burada bir çok olayla bağlantı kurmak hikayenizi daha kuvvetli yapar.

- Kubilay'ın çocuğa oyuncak alması ve oyuncaklar içinden Burhan'ın silahla oynaması,
- Kapının bozuk olması, (Cem hastayken annesinin kapıyı kırdırarak içeri girmesi ile)
- Makbule'nin muhallebiciden kaçmak zorunda olması,
- Tanrıverdi ile Burhan'ın kavgalı olması,
- Cem'im sakatlanması
- Cem'in hasta halinde ki psikolojisinden rahatsız olan ev ahalisinin onun eline dürbün verip evden kaçması vs. hikayeyi daha karmaşık ve komik bir hal aldırıyor. İki karakterin devamlı birbirleriyle çekişmesi değil zaman zaman bütün karakterlerin dizide aktif rol alması diziyi daha izlenebilir kılıyor.

Hikayeniz ne kadar karmaşık ve bağlantılı olursa o kadar başarılı olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder